Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν;

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη

Από τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας και ειδικά από τα δικά μας άτομα θα περιμέναμε ότι θα μας αποδέχονταν όπως είμαστε, θα στήριζαν τις επιλογές μας και θα μας τόνωναν θυμίζοντάς μας τα επιτεύγματά μας. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι για δικούς τους λόγους, αντί να επιθυμούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, μην έχοντας λύσει τα δικά τους θέματα, αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά την πορεία των άλλων και δεν διστάζουν να επικεντρωθούν στο πώς να βρουν τρόπους να μειώσουν αυτή την εξέλιξη. 

Όλοι μπορεί να έχουμε βρεθεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, ωστόσο εάν έχεις παρατηρήσει αυτό να συμβαίνει συχνά στη ζωή σου ή να επηρεάζει υπέρ το δέον τη διάθεσή σου, καλό είναι να αναρωτηθείς τι σκέφτεσαι ή τι κάνεις και προσελκύεις τέτοιους ανθρώπους, και κυρίως τι μπορείς να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις. Μέχρι τώρα μπορεί να διάλεγες τον δρόμο της αυτο-θυματοποίησης, αφήνοντάς τους χωρίς να παίρνεις θέση να υποτιμούν τις προσπάθειές σου, να έπεφτες στην παγίδα να προσπαθείς να τους κάνεις να παραδεχθούν την πορεία σου μιλώντας απολογητικά για αυτήν ή να τους άφηνες να επηρεάσουν τη διάθεσή σου απαντώντας τους με θυμό. Ωστόσο, καμία από αυτές τις συμπεριφορές δεν αντικατοπτρίζουν ένα άτομο σίγουρο για τις επιλογές του ή ένα άτομο που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ακόμα και μία κακεντρεχή κριτική προς όφελός του.

Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν;

Εάν το άτομο που μιλάει προσβλητικά για εμάς είναι κάποιος που θεωρούμε δικός μας άνθρωπος, όπως ο σύντροφος ή ένας καλός φίλος μας, τότε οφείλουμε να αναλογιστούμε σοβαρά για ποιον λόγο βρίσκεται μαζί μας και τι είδους αισθήματα τρέφει για εμάς. Ένα τέτοιο άτομο οφείλει να είναι υποστηρικτικό προς εμάς, κι ακόμα και αν έχει να μας κάνει αρνητική κριτική, να το κάνει με τρόπο που να δείχνει ότι η επιδίωξή του είναι να βελτιωθούμε. 

Εάν η συμπεριφορά του απέναντί μας είναι αντίθετη από αυτό που περιγράψαμε, καλό είναι πρώτα να αναλογιστούμε για τις προθέσεις του. Όντως ο στόχος του είναι να μας μειώσει, ή μήπως δεν γνωρίζει πώς να ασκήσει κριτική, και το κάνει με αυτό τον άγαρμπο τρόπο; Μήπως δεν έχει επίγνωση ότι μας πληγώνει και γενικά αυτός είναι ο τρόπος που εκφράζεται; Υπάρχει περίπτωση να πιστεύει ότι με αυτόν τον ωμό τρόπο θα μας κινητοποιήσει περισσότερο, αφού θα ενεργοποιηθούμε για να αποδείξουμε ότι τα λεγόμενά του δεν ισχύουν; 

Εάν δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε μόνοι μας καλό θα ήταν να ανοίξουμε και μια συζήτηση μαζί του, προσπαθώντας και πίσω από τις λέξεις να διαπιστώσουμε τις προθέσεις του. Εάν όμως εξακριβώσουμε ότι πράγματι οι προθέσεις του είναι αρνητικές οφείλουμε στον εαυτό μας να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε τίποτα να αποκομίσουμε από μια σχέση που ο άλλος δεν αναγνωρίζει ότι η εξέλιξη ενός από τα δύο μέλη της προβιβάζει το σύνολο.

Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν;

Εάν όμως το άτομο που μας υποτιμά προέρχεται από το οικογενειακό, επαγγελματικό ή το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη συναναστροφή μαζί του, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να βρούμε τρόπους να μην μας επηρεάζει ο προσβλητικός λόγος του. Καταρχάς, και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να προβληματιστούμε σχετικά με τα κίνητρα του ατόμου που μας υποτιμά, εάν το κάνει δηλαδή άθελά του ή με κίνητρο να πληγώσει εμάς και να ανεβάσει τον εαυτό του. 

Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα τα σχόλιά του δεν αφορούν εμάς, αλλά έχουν να κάνουν με τα δικά του άλυτα ζητήματα. Οπότε ακόμα κι αν είχε κάποιο άτομο πιο “πετυχημένο” από εμάς, το πιθανότερο είναι ότι θα έβρισκε τρόπο να του κάνει παρόμοια σχόλια. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην προσπαθήσουμε να απολογηθούμε ή να αρχίσουμε να απαριθμούμε τα επιτεύγματά μας, αλλά να του θέσουμε όρια, δείχνοντάς του ότι είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει τη δικαιοδοσία να αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, εάν ήμασταν άνεργοι και μόλις πιάσαμε δουλειά, αυτό το άτομο αντί να μας συγχαρεί αρχίζει να μιλάει υποτιμητικά για αυτήν, μπορούμε να το πούμε: «Εγώ είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου και ικανοποιημένος που βρήκα αυτή τη δουλειά, οπότε ας αλλάξουμε θέμα και ας μιλήσουμε για κάποιον που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα», ή «Σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια αυτή η δουλειά με ικανοποιεί, οπότε ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.